Infosys Reasoning Test Sample Papers

Infosys Reasoning sample questions are provided in this section along with detailed solutions. Before going to attend for the Infosys online test should prepare the provided questions thoroughly.

1. Statement:
The employees association has appealed to the Managers of Company ‘S’ to introduce written examination for Clerical cadre recruitment to prevent selection of incompetent persons.
Assumptions:
I. So far the company ‘S’ used to select candidates with out conducting a written examination.
II. A written examination can help to identify component persons.
III. At higher level written examination may not be of much use.

  1. Only I and II
  2. Only II and III
  3. Only II
  4. Only I and III

Answer: Option 1

Solution
To appeal to start the written examination clearly hints about assumption I. Employees association assumes II that is why they have appealed so.


2. Statement:
Many youngsters are addicted to social network sites on the internet. This has become a major cause of concern as these youngsters are not paying attention to their studies.
Which of the following steps should the parents of such youngsters take to rid these youngsters of the addiction?

  1. Children should be counselled to make them understand the problems that they would face in future if they neglect their studies.
  2. Social networking should be banned.
  3. Youngsters should not be allowed to access the internet.
  4. Youngsters should be made to practice yoga.

Answer: Option 1


3. Cause: The forest department has found several deadly tiger traps in the forests which fall under Maharashtra tiger reserve. These traps are usually laid by African nomads.
Which of the following can be a possible effect of the above cause?

  1. The local people and the officials may be alerted of movements of African nationals who look different by their wears and traits.
  2. A fencing may be constructed all around the reserve.
  3. All the tigers from the reserve may be shifted to zoos.
  4. The government may send army personnel to comb the place to find if there are more such traps.

Answer: Option 1


4. It may prudent to bear with a small harm for a greater benefit. Problem arises when the harm has the power to endanger future generations. Research has consistently shown that frequent exposure X-rays can cause cells in human body to be destroyed or mutated, apart from this it can cause damage to DNA cell structure, a bane that could be passed down for generations. Doctors, unmindful of such consequences, subject the patients to exposure to X-rays, even in the cases in which it can be avoided.
Which of the following can be concluded/ inferred from the above passage?

  1. Doctors think of other consequences of the treatment they provide to the patients.
  2. All the hospitals have X-ray machines.
  3. There are no government directives regarding the manufacture of X-ray machines.
  4. One cannot do away with X-ray machines in treating the patients.
  5. None of these

Answer: Option 5

Solution
From the passage it is clear that the doctors do not think of using the X-ray machines. Hence, (A) cannot be concluded. The context of the passage is not about the number of hospitals that use X-ray machines. Similarly, (C) is also out of context. The passage is not referring to availability of alternatives to X-rays or otherwise. Hence, (D) cannot be concluded.


5. Study the following information carefully and answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: 25 280 345 36 93 147 550
Step I: 550 280 345 36 93 147 25
Step II: 550 345 280 36 93 147 25
Step III: 550 345 280 147 93 36 25
This is the final arrangement and step III is the last step for this input.

Which of the following is the last step for the following input?

Input: 145 227 900 49 116 243 356

  1. 900 356 243 227 49 145 116
  2. 900 356 243 227 145 116 49
  3. 900 356 227 243 145 116 49
  4. 900 356 243 227 116 145 49

Answer: Option 2

Solution
Numbers are getting arranged in descending order.
The largest of the given number interchanges its place with the first number. IN case the largest number is already arranged, the second largest is interchanged with the number next to the largest number, and so on until the numbers are arranged in descending order.
The series which is in strictly descending order will be the answer.


6. In the following questions, the symbols +, ×, =, ÷ and – are used with following meanings:
‘P+Q’ means ‘P is greater than Q’.
‘P×Q’ means ‘P is either greater than or equal to Q’.
‘P=Q’ means ‘P is equal to Q’.
‘P÷Q’ means ‘P is smaller than Q’.
‘P-Q’ means ‘P is either smaller than or equal to Q’.

Statements: G – H, K × L, L – G
Conclusions: I. G ÷ K   II. L – H

  1. if only conclusion I is true.
  2. if only conclusion II is true.
  3. if either conclusion I or II is true.
  4. if neither conclusion I nor II is true.

Answer: Option 2


7. Statement
Should seniority be the only criterion for the promotion?
Arguments:
I. No. All the senior employees are not interested in promotion.
II. Yes. Otherwise senior employees feel humiliated.

  1. If only argument I is strong
  2. If only argument II is strong
  3. If either I or II is strong
  4. If neither I nor II is strong

Answer: Option 4

Solution
I is not strong because the question of criterion arises only when the employee is really for promotion. II is not strong because a blind submission to such a feeling will do no good to the organisation. The effort should be to take measures that make employees feel that they are being cared for even though not promoted.


8. Statements
I. No U is L
II. No L is k
III.Some N are Z
IV. Some Z are magic

Conclusions: 
I. No U is Z
II. All Z being L is a possibility.

  1. Statement 1 is true
  2. Statement 2 is true
  3. Statement 3 is true
  4. None of these

Answer: Option 2


9. The workers from asbestos industries do not protest against the health hazards and lack of medical facilities as most of them do not suffer from asbestos dust.

  1. If the inference is definitely true
  2. If the inference is probably true
  3. If the data are inadequate
  4. If the inference is probably false
  5. If the inference is definitely false

Answer: Option 5

Solution:
From the clause afraid to protest for fear of losing job the given reason can be nullified.


10. Statement:
The company ‘X’ has rejected first lot of values supplied by company ‘A’ and has cancelled its entire huge order quoting use of inferior quality material and poor craftsmanship.
Courses of action:
I. The company ‘A’ needs to investigate functioning of its purchase, production and quality control departments.
II. The company ‘A’ should inspect all the values rejected by company ‘X’.
III. The company ‘A’ should inform company ‘X’ that steps have been taken for improvement and renegotiate schedule of supply.

  1. Only I and II
  2. Only II
  3. All I, II and III
  4. II and either I or III

Answer: Option 3

Solution:
As in the statement it is mentioned ‘rejection due to inferior quality material and poor craftsmanship’, it is well known that purchase dept is responsible for purchasing the inferior quality material. Again production dept is responsible for improper inspection. Hence investigation is compulsory for all the departments. Hence I follows. II follows because the claim of company ‘X’ may be wrong. III follows because relationships with a previous client should always be kept up.


11. Choose out the odd one.

  1. Seminar
  2. Semi colon
  3. Semifinal
  4. Semicircle

Answer: Option 1

Solution:
In all except seminar, Semi indicates “half”.


12. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

  1. ISLOJ
  2. LUOQM
  3. AKDGB
  4. EPILG

Answer: Option 2


13. What will come in the place of the question mark (?) in the following series?

N 5 V, K 7 T, ?, E 14 P, B 19 N

  1. I10R
  2. H10Q
  3. H9R
  4. H10R

Answer: Option 4


14. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as ‘XZG’ and ‘YIZG’ respectively in a code language then how is ‘EGG’ to be written in the same language?

  1. VSS
  2. URR
  3. VTT
  4. UTT

Answer: Option 3


15. Pointing to a gentleman, Deepak said, “His only brother is the father of my daughter father”, How is the gentleman related to Deepak?

  1. Grand Father
  2. Father
  3. Brother-in-law
  4. Uncle

Answer : Option 4

Solution :

Father of Deepak’s daughter’s father –Deepaks Father. So the man’s brother is deepak’s Father or the man is the brother of deepak’s father i.e…, Deepak’s uncle.